Як пережити втрату

Як пережити втрату

Наші партнери Мережа центрів психологічної реабілітації «TMS Rehabilitation» написали статтю про те, як пережити втрату близької людини. Хочемо поділитися з вами цими корисними порадами.

Раніше вважалось, що процес переживання втрати має фази. Тепер ми точно знаємо - фаз немає, є задачі.

1. Необхідно визнати втрату

Допомогти можуть ритуали - поховання, спомин, жалоба. Це є неймовірно важливим для того, щоб допомогти усвідомити реальність втрати, висловити почуття, отримати підтримку рідних і оточення. Згадуйте людину, усвідомлюйте її спадщину, бережіть і вшановуйте її пам’ять. Так, це може викликати біль, але важливо пам’ятати, що біль є частиною дороги, котру нам потрібно пройти і розділити його з іншими.

2. Оплакати втрату

Ви маєте прожити біль, для цього дозвольте собі горювати. Ваш спектр почуттів буде досить великим - тривога, гнів, самотність, провина. Це є нормальним. Ті люди, які не дозволяють собі оплакувати втрату, можуть переживати горе довше.

3. Адаптуватися до світу без близької людини

Ви маєте взяти на себе задачі та функції, які раніше виконував загиблий. Навчитися сприймати себе окремо від померлої людини, тобто визначити власну ідентичність.

4. Формування «Живої пам’яті»

Відведіть місце у своїй пам’яті для померлої людини. Це дасть змогу залишити цінний зв’язок із нею і, при цьому, не заважатиме створенню іншої сторінки життя. Таким чином, ми ніби створюємо пам’ять про близьку людину намагаючись перейняти собі найкращі її якості, а іноді й гарні мрії.

Автор: Ганна Коломієць

20 листопада 2023
Донейт