Втома від війни

Війна в Україні продовжується вже майже 10 років.

Це дуже тривалий час життя з постійним відчуттям стресу, напруження, тривоги, розчарування, суму від втрат та короткочасних ейфорічних станів від перемог на полі бою.

Зараз ми можемо спостерігати процеси зневіри і підвищеної втоми від війни. І якщо цивільне населення більше відчуває моральну втому, то військові проживають, як моральну, так і фізичну втому, спричинену надскладними умовами несення служби.

Переживання втоми робить нас більш вразливими, слабкими, ми починаємо потребувати більшої підтримки від самих себе та оточуючих, фокусуючись саме на власному стані. Отже, ми стаємо менш чутливими до потреб інших.

Враховуючи тотальне виснаження військових та цивільного населення, можна спостерігати прояви відстороненості, підвищеної образливості, роздратованості, розчарування іншими, відчуття провини та сорому. Що з одного боку відображається на станах військових, які потребують нашої посиленої підтримки і не отримують її, а з іншого на станах цивільного населення, яке в силу втоми перестає бути спроможним надати підтримку в достатній мірі іншим, доки не відновить свій особистий стан.

Тому кожному з нас потрібно звернути увагу на свій психологічний стан та відновити свою власну опорність у житті.

Що допоможе?

Перше джерело – це наша сітка соціальних контактів. Відслідкуйте, чи зменшилися ваші активні соціальні контакти (рідні, близькі, друзі, колеги, сусіди тощо) останнім часом? Якщо відповідь «так», то відновлюємо їх!

Друге – це наше здоров’я, фізичне та психічне. Звертаємо увагу на перебіг хронічних захворювань (якщо є!), включаємо у життя фізичну активність, прогулянки. Радимо з турботою ставитися зараз не лише до тіла, а й до свого психологічного стану. Допоміжним стане звернення до психолога, який зможе надати необхідну підтримку.

Третє джерело сили – це те, у що ми віримо, цінуємо, у чому вбачаємо сенс. Відновити дану складову допоможуть питання: «У що я вірю?», «Що є цінним для мене?», «Що є важливим у моєму житті?».

Четверта складова нашої опорності – це матеріальне забезпечення. За недостатності матеріального ресурсу, варто замислитися над додатковими джерелами заробітку.

П’яте – це наша діяльність та самореалізація. Чи є в вашому житті діяльність, яка дозволяє відчути задоволеність собою, сприяє вашому особистому розвитку та є корисною?

На завершення потрібно сказати, що війна стала викликом для усіх нас, для всього суспільства. І ми маємо гідно, разом впоратися з цим.

Низький уклін всім, хто стоїть на захисті нашої країни! Ми будемо вашим тилом!

Автор Катерина Зубкова TMS Rehab

20 жовтня 2023
Донейт