Страхи щодо життя після війни

На останньому зібранні клубу «Щасливі години» представники нашого Фонду проводили невелике опитування серед наших ветеранів про страхи щодо життя після війни.

Маємо такі результати:

  • 11% ветеранів мають страх, що отримане поранення може вплинути на упереджене ставлення оточуючих до них (з боку цивільних, лікарів та командування);
  • 21% мають острах, що після війни вони не зможуть призвичаїтись до мирного життя;
  • 32% військових бояться, що не зможуть знайти роботу після війни;
  • 36% військовослужбовців мають страх, що «держава про них забуде, коли вони перестануть бути потрібними».

Наше опитування майже ідентично збігається з дослідженням, яке провели наші партнери, команда правозахисного центру «Принцип».

В ньому взяли участь, переважно, чоловіки 41-50 років, більшість з них, наразі, перебувають на військовій службі і проходять лікування чи реабілітацію.

При цьому варто додати, що 69% респондентів після перемоги планують повернутись до своєї довоєнної роботи чи обрати інший напрямок діяльності (не пов’язаний з військовою службою), і лише 9% хочуть залишитись на військовій службі. На це рішення суттєво впливає сукупність факторів: від поточного психоемоційного та фізичного стану до ставлення до військовослужбовців керівництва в/ч.

Половина респондентів відповіли, що відчувають розгубленість щодо подальшого життя. Разом з тим більшість ветеранів вказали, що хочуть реалізувати мрії, які не були реалізовані до війни і будують щодо них плани.

Наразі опитані військові відчувають найбільшу потребу в медичній допомозі, комплексній реабілітації та правовому захисті.

З цими питаннями ви можете звернутись до нашого благодійного Фонду. Подати заявку на допомогу Фонду ви можете зареєструвавшись на нашому сайті.

4 вересня 2023
Донейт