Психологічні онлайн семінари для військових

Психологічні онлайн семінари для військових

Минулого тижня експертка БФ «Після Служби», психологиня Наталія Шуба провела серію онлайн семінарів для одного з військових підрозділів, який наразі виконує завдання недалеко від столиці.

Семінари були присвячені темі бойового стресу.

Абсолютно кожен учасник військових дій піддається цьому стану, тому так важливо говорити про нього з бійцями.

Наталія ознайомила діючих військових з типологією бойового стресу, а саме з конструктивним, деструктивним, інфантилізованим та розлюченим бойовим стресом.

Пояснила важливість психологічної підготовки для профілактики бойового стресу. До неї можна віднести навчання, відверту вербалізацію думок та натренованість у визначенні страху та стресу.

Звісно, психологиня приділила багато уваги технікам заспокоєння та саморегуляції. Вони є корисними, безпосередньо, як перед бойовими діями, так і після закінчення операції. До них належать техніки дихання та заспокоєння (Наприклад, вправа «Видихаємо страх – вдихаємо сміливість»), а також тренування м’язової релаксації.

Ослабити стрес також допомагає зосередження на контролі над своїми діями і відчуттями. Ставте собі прості, але помічні питання «Хто я? Де я? Що я маю зробити?»

Кожному військовому важливо пам’ятати - в умовах війни неможливо уникнути стресу. Але в наших силах його розпізнати, контролювати та надати допомогу як собі, так і своїм побратимам.

14 листопада 2023
Донейт