Чому обійми корисні для здоров’я та скільки разів треба обійматися протягом дня? Поради психолога

Чому обійми корисні для здоров’я та скільки разів треба обійматися протягом дня? Поради психолога

Наш непростий воєнний час став своєрідним мірилом людяності, милосердя, любові до ближнього, що втілилося у простих, на перший погляд, але глибоких за змістом, словах і діях – запитанні “Як ти?” та міцних обіймах. Ми розкриваємо обійми, коли нам радісно або сумно, коли відчуваємо біль, смуток чи потребуємо підтримки та втіхи, коли зустрічаємося і коли прощаємося. Обіймаємо рідних, побратимів і зовсім незнайомих людей, обіймаємо, дякуючи й пробачаючи, обіймаємо зі сльозами або зі сміхом.

Ми обіймаємо і нас обіймають. Адже обійми – це не лише приємний вияв сплеску емоцій.

Відома американська сімейна психологиня Вірджинія Сатір стверджувала що, для виживання людині потрібно, щоб її обнімали 4 рази на день, 8 разів – для підтримки, і 12 – для особистого зростання та розвитку.

Тож, в чому користь обіймів?

1. Обійми покращують психоемоційний стан та зменшують шкідливий вплив стресу. Завдяки фізичному контакту під час обіймів організм реагує зменшенням м’язової напруги та больових відчуттів, нормалізацією серцебиття та дихання, підвищенням імунітету. Коли ми обіймаємося, всередині нас підвищується рівень гормону окситоцину, який позбавляє нас від відчуття самотності та гніву. А ще обійми збільшують рівень гормону серотоніну, що покращує настрій та створює відчуття щастя. Також доторки значно зменшують відчуття тривоги та страху. Можна сказати, що обіймами ми захищаємося не тільки від поганого самопочуття, а й від хвороб.

2. Обійми є універсальним сигналом підтримки. Відчуття безпеки, довіри й того, що ти не сам, одні з найважливіших ефектів, які обійми можуть нам подарувати. Можна сказати собі чи іншим, що все буде добре. Але якщо дати знати про це ще і доторком – відчуття стане сильнішим.

3. Обійми допомагають у спілкуванні. В основному спілкування між людьми має словесну форму. Проте дуже важливими залишаються й інші форми комунікації, особливо дотики. Дотиком та обіймами іноді можна сказати більше, коли бракує потрібних слів або коли слова просто зайві й не в змозі передати всю палітру емоцій, що вирують всередині людини.

4. Обійми підіймають самооцінку. Коли вас обіймають, ви відчуваєте, що вас цінують і люблять. Між тактильними відчуттями та відчуттям значущості існує зв'язок, який починається ще в нашому дитинстві, коли саме дотики були одними з найважливіших засобів спілкування з батьками та навколишнім світом. 

5. Обійми зміцнюють стосунки. Саме обійми закріплюють довіру між людьми, спонукають до емпатії та розуміння. В обіймах немає переможця і переможеного. В обіймах перемагають усі. Погодьтеся, сьогодні нам справді потрібні такі миті – коли ми можемо вийти з режиму постійних змагань і просто розслабитися, знаючи, що ми важливі комусь, і хтось важливий нам. 

Звичайно важливо, щоб після служби військовослужбовець повернувся до своїх рідних, коханих, в сім’ю, в колектив, де його чекають. Але ще більш важливо, щоб він повернувся саме в обійми.

За матеріалами В`ячеслава Олійника, радника "Після Служби"

29 березня 2023
Донейт