Співпраця з Києво-Святошинським центром соціально-психологічної реабілітації населення

Співпраця з Києво-Святошинським центром соціально-психологічної реабілітації населення

Фонд "Після Служби" тісно співпрацює з Києво-Святошинським центром соціально-психологічної реабілітації населення (ЦСПР), який є одним із п'яти унікальних центрів, створених у рамках спільних угод між Організацією Об'єднаних Націй та Урядом України. Центр знаходиться у місті Боярка, Київської області.

Кейс-менеджери з фонду "Після Служби" зустрілися з директоркою центру, Ангеліною Лахтадир, для ознайомлення з роботою центру та принципами надання допомоги. ЦСПР надає психологічну допомогу ветеранам, діючим військовим, родинам ветеранів, внутрішньо переміщеним особам та іншим людям, які потрапили в кризові ситуації, здебільшого пов'язані з війною, але і не тільки.

У центрі працюють психологи, соціальні працівники, фахівці з реабілітації та юрисконсульт. Вони надають кризові консультації, супровід у працевлаштуванні, отриманні медичної допомоги та юридичній підтримці. Також у центрі проводяться групи підтримки, майстер-класи та інші заходи.

Окрім цього, ЦСПР займається просвітою цивільного населення щодо розуміння потреб і проблем ветеранів. Центр активно співпрацює з благодійними організаціями та громадськими організаціями з метою надання гуманітарної допомоги та підтримки ветеранам.

Для отримання допомоги ветеранам та членам їх сімей достатньо звернутися до Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації. Номери телефонів та контактні дані фахівців центру розміщені на офіційному сайті, а також у соціальних мережах.

Контакти Центру

Співпраця між фондом "Після Служби" та ЦСПР допомагає забезпечити комплексну допомогу та підтримку ветеранам, покращує їхнє фізичне та психологічне благополуччя та сприяє їхній успішній реінтеграції в суспільство.

Пряма мова Директорки центру – Лахтадир Ангеліни Миколаївни:

– Розкажіть про ваш центр. Які тут є можливості?

– Наш центр – це Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення – один із п'яти центрів, які існують в Україні, що підпорядковані Міністерству у справах ветеранів України. Основні послуги – це надання психологічної допомоги таким категоріям як: ветерани, діючі військові, родини ветеранів, внутрішньо переміщення особи та, згідно з положенням, люди, які потрапили в кризові ситуації. В основному, це все пов'язано з війною.

Є у нас практикуючі психологи, які надають і кризові консультації, і сімейні, й індивідуальні. Є соціальні працівники, фахівці соціальної роботи, які ведуть супровід. Якщо звертаються з якихось питань до нас ветерани, то фахівці соціальної роботи радять і працевлаштування, і де можна полікуватись, сприяють в отриманні гуманітарної допомоги. Юрисконсульт надає допомогу юридичну, тобто юридично-правову допомогу. Якщо, можливо, треба якісь оформити документи, виплати. Є у нас групи підтримки для дружин військових, є групи для сімей загиблих. Ми спілкуємося збираємося і підтримуємо один одного.

Є дуже важлива, на мою думку, група – це група анонімних алкоголіків. Наразі, в нас група змішана, але на прохання ветеранів ми зробимо ще одну групу саме для ветеранів. Це проблема, на сьогоднішній день і ми це знаємо. Для тих, хто визнав, що проблема є, вона вже вирішується – шанс завжди є, треба тільки скористатися ним. Тому онлайн-група на сьогодні день налічує 35 осіб, офлайн – це десь 5-6 осіб – ми збираємося щосуботи.

Крім цього, є майстер-класи, є виїзди на села, де ми також збираємося з дружинами і ті ж самі майстер-класи проводимо, чи спілкування. Тобто підняття морального духу, зниження стресу, негативних реакцій – це наша місія, ми цим займаємося. 

Звичайно займаємося зараз ще просвітою цивільного населення – в нас є програма як зустріти ветерана, щоб йому було тут комфортно в громаді. Це повинні знати абсолютно всі люди і всі інстанції, організації, які дотичні до роботи з ветеранами. Тому ми зараз якраз проводимо цю роботу і нам самі ветерани допомагають як експерти, і люди, інші організації, які працюють з ветеранами.

Крім цього, є тренажерний зал, де можна позайматись на тренажерах, є крісло масажне, яке теж дуже гарно в спину підліковує. Є багато друзів, волонтерів, які просто хочуть допомогти. Наприклад, є реабілітологи, які приходять консультують наших хлопців, а потім направляють в заклади, де їм роблять масажі професійні. Ми не медики, в нас медичних послуг немає, але ми можемо перенаправляти людей, щоб вони отримували ці послуги.

Ну і, звичайно, ми дуже хочемо наших ветеранів залучати до активної соціальної роботи, тобто участь у проєктах різних, ми хочемо їх залучати до роботи з дітьми, з громадою, щоб вони були дуже хорошим прикладом. Тому що для нас ветеран - наш захисник - це приклад в багатьох справах, і ми залучаємо їх. Наприклад у четвер у нас буде проходити протимінна безпека, це самі ветерани будуть проводити.

Далі ми зустрічаємося із дітками та з дорослими, будемо говорити, як треба не боятися ветеранів з інвалідністю, щоб ми не опускали в очі при зустрічі з ними, а могли спокійно реагувати й не боятися (щоб діти не боялись). До таких зустрічей підключаються благодійні організації, громадські організації – наші друзі, які також можуть багато нам дати порад або сприяти гуманітарній допомозі, якщо якісь речі чи ще щось, що для родини треба.

– Як ветерану або члену сім'ї доєднатися отримати допомогу?

– Треба просто зайти на наш сайт або на сторінку Києво-святошинський центр соціально-психологічної реабілітації в Фейсбуці, і є у нас сторінка в Фейсбуці 4.5.0, є у нас сторінка Фейсбуці Друзі ЦСПР.Боярка, в телеграмі є ЦСПР-інформ, де ми надаємо будь-яку інформацію для наших ветеранів. Дуже швидко блискавично вони реагують.

Нас багато в соціальних мережах, на сайті, і є по місцях візитки - ми стараємося розкладати інформацію скрізь, щоб бачили, знали.

–  Таким чином, можна написати або в Фейсбуці чи зателефонувати?

–  Так, у Фейсбуці ми виставляємо абсолютно всі телефони: директора, психолога, який призначає консультації, телефон заступника, який займається соціальною роботою, юрисконсульта, є телефон фахівця із зв'язків з громадськістю, яка якраз перенаправляє до фахівців, якщо до неї телефонують. Тобто, ми командою пов'язані між собою, якщо потрапляє телефонний дзвінок до когось одного, то вирішує питання далі фахівець, чия допомога потрібна буде.

17 липня 2023
Донейт