Творча майстерня з писанкарства

Творча майстерня з писанкарства

Під керівництвом Олени Почтарьової ми провели чудовий майстер-клас із писанкарства.

Цьому мистецтву вже сотні років (а може і тисячі!), бо щось схоже створювали ще скіфи у IV ст. до н. е., а знайдені на території київської Русі датуються десь ХІ-ХІІІ ст. Традиції писанкарства під час радянського союзу намагались знищувати та висвітлювали як зниклу традицію, що ледь не призвело до знищення, проте українська діаспора за кордоном активно оберігала та підтримувалась писанкарство, що ймовірно і стало однією із цеглин збереження нашої стародавньої традиції та поширення її світом не тільки серед українців. Під час незалежності України, це мистецтво активно розвивалось і розвивається й донині. Писанки активно створюються щороку на Великдень і покладені оберігати сім'ї та примножувати достаток.

З писанками пов'язано багато легенд та повір'їв, так само - кількість технологій та традицій - не перерахувати! З часом змінювались матеріали, форми, обряди, символіка... на сьогодні яйця розписують на будь-який смак і розсуд - кордонів для фантазії немає.

На нашому майстер-класі використовували давню традиційну технологію розпису - за допомогою воску. Кожен учасник створив свою неповторну писанку-оберіг під чітким керівництвом майстрині. Протягом творчої майстерні говорили про особливості роботи з писачком, воском. Обговорювали традиції писанкарства різних регіонів України. Знайомилися із символами, традиційними кольорами та техніками. При цьому кожен обирав свої символи та закладав власні сенси.

Такі чудові майстер-класи дають можливість учасникам на деякий час відволіктись від буденного хоча б на декілька годин... та поринути у світ творчості. А також знайти однодумців та друзів на наших щотижневих зустрічах.

Для реєстрації приєднуйтесь до нашої групи в Telegram та запрошуйте друзів. Чекаємо Вас на наступних зустрічах.

7 квітня 2023
Донейт