Ветеран медіа: у Києві пройшов захід для підтримки ветеранів, які отримали тяжкі поранення та членів їхніх сімей

Ветеран медіа: у Києві пройшов захід для підтримки ветеранів, які отримали тяжкі поранення та членів їхніх сімей

Благодійний фонд “Після Служби” спільно з партнерами “ІМАТЕХ МЕДІКАЛ” та реабілітаційним центром NEXT STEP у рамках проєкту “Лікарі для Героїв” провели для українських ветеранів, які отримали тяжкі поранення та членів їхніх сімей “Ветеранський пікнік”.

Захід мав на меті надати можливість підтримати воїнів та привернути увагу суспільства до проблем відновлення людей з пораненнями та важливості їх підтримки і прийняття в громадах, й створення їм умов для реалізації свого потенціалу поверненню після служби.

“Дана ініціатива виникла просто в бесіді трьох директорів фонду – Тетяни Грубенюк, “Next Step Ukraine”, Наталії Лютікової директорки БФ “Лікарі для Героїв” та мене. Ми хотіли, щоб це вийшло просто: де наші захисники та захисниці могли просто спілкуватися й розслабитися. Тобто створювати оце ком’юніті, в якому вони почувають себе зі своїми. І оскільки спека, літо, ми вирішили: “А давайте ветеранський пікнік”. Ну так і все. І за три тижні ми це придумали, зробили, запросили. Боялися багатьох запрошувати, трошки обмежили кількість людей через ситуацію в країні”, – каже Директорка фонду “Після Служби”, Юлія Гончарова.

У рамках “Ветеранського пікніка”, який проходив на березі Дніпра, ветерани та члени їхніх сімей насолоджувалися атмосферою заходу, який проходив з музичним супроводом групи “The Кум”, а також долучилися до плавання на сап дошках, катамаранах та інших видів водних розваг.

“Така ініціатива дуже позитивна і вона повинна бути у кожному місті де є ветерани. Я приїхав, наприклад, з міста Чернігова. У нас там теж є ветеранський простір.Але поки немає такого, але ми завдяки спонсорам вже виїжджаємо і на байдарках, і на ретрити. Це допомагає ветеранам проходити реабілітацію”, – розповідає один з ветеранів Юрій Вєтків.

Юрій Вєткін – один із захисників Чернігова. Він втратив ногу в березні 2022-го під час обстрілу. Сьогодні він, разом з іншими ветеранами, які отримали тяжкі поранення реалізовують ініціативу “Театр ветеранів”. Мета якого — реалізувати себе через творчість.

“Сьогодні ми навчаємось на драматургах у театрі ветеранів. І я думаю, чому саме в Києві є такі театри, а в інших містах немає, що там немає ветеранів? Але може хтось хоче реалізувати себе через творчість”, – додає він.

Хочемо зазначити, що така ініціатива, не тільки допомагає найти нове хобі, але й пришвидшити процес адаптації та реінтеграції у суспільстві після служби. А також, допомагає проходити реабілітацію після тяжкого поранення.

Про проєкт “Лікарі для Героїв”

“Ми об’єднали багато лікарень по всій Україні, де є ще щелепно-лицева хірургія. Ідеї лікарі, які використовують в хірургії таку методику встановлення індивідуалізованих імплантатів. А наші генерали батальйону “Посмішок” – вони надзвичайні люди, тому просто в один день у нас виникла ідея, що їх треба зібрати разом, бо вони довгий час знаходяться на лікуванні, це більше пів року. Вони звикли до людей в білих халатів, до відсутності уваги, мало до кого приїздять рідні і близькі. Зараз, ми їх рідні, вирішили зробити такий пікнік, щоб вони відпочили, щоб побачили, що на мирній стороні, де не йдуть активні бойові дії, є люди, волонтери, які готові їх підтримати”, – розповідає Валентина Калиновська, комерційний директор “ІМАТЕХ МЕДІКАЛ”.

За словами Валентини, проєкт “Лікарі для Героїв” виник після того, коли компанія “ІМАТЕХ МЕДІКАЛ” почали займалася моделюванням та виготовленням титанових імплантатів щелепно-лицевих. Але через брак фінансування, щоб масштабувати ініціативу підтримки поранених військових компанія довго шукала фонди, які змогли б допомагати, оскільки це дороговартісна технологія. І з часом, у команди з’явилася організація “Східна Зірка”, після чого проєкт почав реалізовуватися у велику ініціативу “Лікарі для Героїв”.

22 липня 2024
Автор: Kristin Mukutun
Донейт