Support для ветеранів та військових: інтерв’ю про роботу БФ “Після Служби” для ВЕТЕРАН МЕДІА

Support для ветеранів та військових: інтерв’ю про роботу БФ “Після Служби” для ВЕТЕРАН МЕДІА

З початку 2014 року в Україні з’явилися організації та фонди, які надають підтримку ветеранам Антитерористичної Операції на Сході України. З початку повномасштабного вторгнення ця кількість зросла у двічі та буде зростати надалі. Тому робота організацій з напрямком підтримки ветеранів та ветеранок російсько-української війни – є великою потребою. Один із таких організацій є Благодійний Фонд  “Після Служби” про який команда “Ветеран Медіа” розповість у цьому інтерв’ю. 

Благодійний Фонд “Після Служби” був заснований у кінці 2022 року американським ветераном українського походження Едвардом Маршаллом, який працює у наглядовій раді американської організації American Warriors Partnership. Раніше він займався волонтерством, але після початку широкомасштабного вторгнення прийняв рішення створити фонд, який надасть підтримку військовим, що повертатимуться до цивільного життя.  

БО “БФ “Після Служби” – неурядова організація, яка працює на благо українських військових та ветеранів російсько-української війни та працює за декількома основними напрямками: юридичний, психологічний, медичної реабілітації, а також, працевлаштування, перекваліфікації та освіти.  

“Ми почали з того, що працювали як кейс-менеджери, в принципі, ми і продовжуємо працювати для військових і ветеранів, які звертаються до нас з їхніми запитами. В основному це юридичний напрямок, психологічний напрямок, медична реабілітація, освіта, перекваліфікація, пошук нової роботи”, – розповідає менеджерка проєктів БО “БФ “Після Служби” Мар‘яна Коваленко.

У складі команди організації працюють фахівці, які ведуть напрямок за своєю специфікою. Процедура надання послуг та підтримки військових та ветеранів розпочинається з моменту отримання запиту.  

“Працюємо тільки з тими, хто до нас звертається. Ми не можемо бігати за ветеранами і пропонувати їм допомогу, бо все-таки це дуже чутлива аудиторія. І ми можемо допомогти тільки тим, хто до нас звернувся. Але знову ж таки, до нас можуть звертатися так само і родичі. Якщо ми можемо допомогти, звісно, ми за це беремося”, – каже Мар‘яна Коваленко.

Проблемами, з якими звертаються до команди фонду у більшості є юридичного супроводу, оскільки є велика кількість питань, які необхідно вирішити. Якщо особа, яка звертається має декілька запитань, до прикладу: питання з оформленням статусу особи з інвалідністю внаслідок війни та протезування, то усе здійснюється за поступовою аналогією.

“Залежно від запиту наш кейс-менеджер зв’язується і намагаємося розв’язувати питання, допомогти. Дуже в багатьох випадках ми перенаправляємо до наших партнерів. Якщо це якась проста юридична консультація, наприклад, ми переправляємо на безоплатну юридичну допомогу, психологічну підтримку тощо”, – додає вона. 

Також, у випадку надання юридичного супроводу, благодійний фонд може найняти адвоката для розв’язання проблеми, яка турбує ветерана. 

“Якщо це вже, наприклад, якийсь випадок, коли необхідно долучати адвоката для того, щоб отримати чи якийсь папірець від частини, чи ще щось схоже, ми винаймаємо адвокатів. Тоді вже супроводжуємо повністю в суді до вирішення справ”, – розповідає Менеджерка. 

Коли кейс-менеджери перенаправляють до партнерів, вони надалі продовжують контактувати з військовим чи ветераном, щоб дізнатися чи надали йому ту необхідну допомогу за якою він чи вона звернулися до фонду. 

“Ми його супроводжуємо до партнерів спочатку, але в будь-якому разі ми відслідковуємо, що відбувається далі в житті ветерана, наскільки йому надана допомога. Можливо, щось інше ще треба, бо часто в нас буває так, що звертаються до нас, наприклад, спочатку за медичну реабілітацію, проходить півроку-рік, вони вже повернулися до свого життя, налагодили своє повсякдення, і після цього йому вже треба щось інше, і він звертається повторно”, – зазначає Мар’яна. 

Попри надання різного характеру послуг та підтримки, БО “БФ “Після Служби” реалізовує проєкти, які мають на меті закрити прогалини у питанні, яке турбує ветеранів та військовим, прикладом такого проєкту є “Організація патронатних служб в підрозділах Сил Оборони України” в рамках конкурсу на підтримку ветеранських ініціатив “Тримаймо стрій” Міжнародного фонду “Відродження”.

“Цей проєкт ми почали в лютому цього року. Ми зрозуміли, що за рік нашої такої активної роботи в нас вже є і  дуже велика база партнерів, і вже є розроблені алгоритми дії при зверненнях, ну і той досвід і експертність, яку ми вже набули, дозволяє нам ширити ці знання”, розповідає вона. 

За словами Мар’яни, ветеран чи військовослужбовець потребує супроводу з моменту приходу на службу, тобто з моменту мобілізації. 

“Як сказала Оксана Коляда на нещодавньому Всеукраїнському діалозі “Громади-ветеранам”  у Вінниці, що з мобілізацією військового ми мобілізуємо всю родину. І ми розуміємо, що саме на вході, на початку служби ніхто краще не надасть супровід своїм військовим, як саме підрозділи. В підрозділах всі знають один одного, і живуть, і працюють разом, і воюють разом. І тому ми почали співпрацювати з різними підрозділами ЗСУ, щоб навчати саме фахівців соціального супроводу, психологів частини підрозділів, навчати, тому що ми робимо”, – каже Мар’яна. 

Перші тренінги у рамках цього проєкту були направлені на підвищення обізнаності командирів підрозділів у сфері юридичних питань, медичного напрямку, а також протезування та психологічної підтримки, що є важливим для військових та членів їхніх сімей. 

Реалізовувати такий проєкт команду наштовхнули звернення командирів підрозділів з проханням навчити їхніх співробітників та дати “дорожню карту”, що робити, в яких випадках та до кого звертатися. 

На сьогодні, у рамках проєкту проведено 6 тренінгів, до якого доєдналося близько 200 людей.  Як зазначають у фонді, їх мета все більше проводити навчання та заходи, які спрямовані на підняття обізнаності як і командирів підрозділів, так і цивільних, що покращити звільнення зі служби військовослужбовців.

“У четвер, 13 червня завершився черговий тренінг у рамках співпраці з Міжнародним фондом “Відродження”. Завдяки йому, ми зуміли навчити ще 36 осіб із різних підрозділів Сил Оборони України. Ці тренінги поділяються, зрозуміло, на блоки. Перший блок – супровід у випадку поранення, другий блок – куди звертатися. Насправді ми намагаємося, щоб в нас один день був приділений, наприклад, питанням медичної реабілітації, протезування, будь-яких питань саме медичних”, – зазначає Мар’яна.

Учасники, які відвідали активності у рамках проєкту “Організація патронатних служб в підрозділах Сил Оборони України” мали змогу ознайомитися, з такими основними блоками: медичний, юридичний, вшанування пам’яті обов’язково.

“Усі наші знання, знання наших спікерів, які діляться важливою інформацією з нашими учасниками має, насправді кращий результат після завершення навчання. Надалі це працює як “сарафанне радіо”. Командир розповів своїм бійцям, ті розповіли іншим побратимам з суміжних підрозділів, і це дає змогу, якщо щось трапиться, знати як діяти, і куди звертатися”, – додає вона. 

Підтримка ветеранів та членів їхніх сімей повинна діяти на усіх рівнях, від урядових установ до громадських організацій та фонді. Така робота у різних сферах надасть можливість перейти етап адаптації та реінтеграції значно швидше, ніж без них. 

Отримати підтримку у благодійному фонді “Після Служби” можна заповнивши запит за посиланням.

22 червня 2024
Автор: Kristin Mukutun
Донейт