Армія FМ: Цим бійцям сказали, що ніколи не встануть, а вони вже ходять із паличкою – директорка БФ «Після служби»

Армія FМ: Цим бійцям сказали, що ніколи не встануть, а вони вже ходять із паличкою – директорка БФ «Після служби»

Троє бійців із надважкими спинальними травмами й невтішними прогнозами завдяки допомозі благодійного фонду «Після служби» отримали шанс на повноцінне життя. А загалом фонд всебічно підтримує ветеранів та їхні родини, розповіла на Армія FМ директорка фонду Юлія Гончарова.

Фонд заснований у 2022 році задля розв'язання проблем військових у цивільному житті, а також для допомоги родинам армійців, каже Юлія Гончарова.

– Засновник фонду – американський ветеран Едвард Маршал. Він як волонтер допомагає нашим Збройним силам з 2014 року. Відвідуючи підрозділи на фронті, він бачив всі проблеми, тож вирішив створити фонд і так підтримати військових.

Як розповіла Юлія Гончарова, є чотири основні напрями з допомоги ветеранам, військовослужбовцям та членам їхніх родин: юридична підтримка, психологічна допомога,  робота патронатних служб у підрозділах та медична реабілітація.

– Медична реабілітація – цей напрям виокремлюю, тому що ми беремося за підтримку тих важкопоранених, які вичерпали все, що могла надати їм держава, але їхній стан не покращився. Це лежачі паліативні хворі, які вже не мають шансів. Але ми знаходимо по всьому світу гроші, і за 3-6 місяців люди, які не вставали, не реагували й навіть не могли жувати самостійно, не просто сідають, а починають ходити. Третина таких пацієнтів не потребують навіть крісла колісного після реабілітації.

За словами Юлії Гончарової, лише за останні півтора року 32 кейси успішно наданої фондом медичної допомоги.

– Всього ж відпрацьовано звернень і надано допомоги майже 3 тисячі за півтора року. Загалом дванадцять успішних реабілітацій після важких поранень. Також є одразу три кейси успішної реабілітації бійців із надважкими спинально-мозковими травмами.  Цим людям сказали, що вони вже ніколи встануть, а вони зараз ходять із паличкою.  

Команда фонду невелика, та впоратися з обсягом робіт допомагають волонтери, зауважує Юлія Гончарова.

– У нас працюють 4 кейс-менеджери, смм- і проєктний менеджер. Та виручають волонтери, психологи також часто допомагають на волонтерських засадах.

За підтримки фонду «Після служби» на Київському залізничному вокзалі діє кімната відпочинку для військових, зазначає Юлія Гончарова.

– Ініціатива називається «Зупинись. Відпочинь». Достатньо зареєструватися та залишити заявку через сайт – і ви маєте ночівлю в шестимісному номері з душем та всіма зручностями.

Завдяки фонду ветерани не лише можуть вирішити свої нагальні потреби, а й зібратися разом та поспілкуватися, наголошує Юлія Гончарова.

– Торік це називалося «Щасливі години», а тепер Veteran Connect. Останньої середи місяця ми проводимо ветеранські зустрічі, замовляємо піцу з «Ветерано піци», намагаємось підтягнути відомих виконавців з-поміж захисників та волонтерів. Зустрічаємося, спілкуємося іноді в нас у фонді, іноді на якійсь хорошій локації.

Допомагають у «Після служби» ветеранам і з пошуком роботи, каже директорка фонду.

– Уже 72 людям допомогли з навчанням і з отриманням нової професії. Багато ветеранів не збираються повертатися до попереднього фаху після звільнення зі служби. Багато хто хоче отримати віддалену роботу, тож йдуть навчатися в ІТ. Чимало хлопів та дівчат отримали сертифікати масажистів. Вже працюють, відкрили свої кабінети.

Якщо потрібна допомога, заповніть реєстраційну форму на сайті «Після фронту» і вам передзвонить менеджер, який надалі вас буде супроводжувати. Заявку у фонді опрацьовують не більш як два дні, наголошує Юлія Гончарова.

20 липня 2024
Джерело: armyfm.com.ua
Донейт