Українські митці радо діляться своїми вміннями і талантами з українськими ветеранами та членами їх сімей

Українські митці радо діляться своїми вміннями і талантами з українськими ветеранами та членами їх сімей

Анастасія Батлер – художниця з Криму, яка через окупацію загарбниками була вимушена покинути домівку та починати все спочатку в новому місці. Доля завела її в Дубаї. Але дівчина час від часу навідується до України. І час після повномасштабного вторгнення не став винятком. Цього візиту, дівчина написала в різні громадські спільноти та об'єднання пропозицію провести майстер-клас з акварелі. Організатори Творчої майстерні Фонду «Після Служби» із радістю прийняли цю пропозицію і першого ж дня перебування в Україні Анастасія повела квітковий майстер-клас.

Пряма мова художниці:

«Я – Анастасія, художниця з Криму. Через окупацію рф я була вимушена залишити свій дім і зараз мешкаю в Обʼєднаних Арабських Еміратах. З початку повномасштабного вторгнення я, як і всі притомні українці, роблю все, що в моїх силах заради перемоги: направляю 100% прибутку з продажу картин на ЗСУ, а також проводжу благодійні майстер-класи з нашою громадою в ОАЕ. На заняттях я постійно чую від студентів фрази на кшталт «для мене наші заняття наче терапія», тому плануючи поїздку в Україну я не могла не спробувати організувати майстер-класи з місцевими організаціями, які допомагають тим, хто потребує допомоги. Величезна подяка команді «Після Служби» за те, що відгукнулися на мою ідею».

Під час зустрічей у Творчій майстерні «Після Служби» з Анастасією були розмови і про Крим, і про Україну, і про нашу боротьбу. Деякі з учасників спеціально завітали на МК, адже відчули спорідненість із художницею – їх об'єднує спільна біда – корінні кримчани, що вимушені були покинути домівки і починати все спочатку.

Під час самого майстер-класу Анастасія ознайомлювала учасників з художніми матеріалами, розповіла як працювати з акварельними фарбами, як наносити мазки. І після недовгих тренувань, учасниці зображали троянди, маки, польові квіти і все, що прийде до голови на своїх аркушах.

Наступного тижня перейшли до бавовни – символ і герой багатьох жартів військового часу в країні... Анастасія покроково пояснила механізм зображення цієї символічної для України рослини. Відпрацювали окремі елементи, ознайомилися з тонкощами композиційного зображення і ось нарешті – білі клубочки почали «проростати» з-під пензликів учасниць.

Такі майстер-класи допомагають учасникам розвивати свої творчі навички та вміння, створюють особливу атмосферу спілкування та взаємопідтримки – своєрідна терапія у колі близьких за духом людей. Учасники мають можливість не тільки навчитися нового мистецтва, але й обмінюватися досвідом, спілкуватися з людьми, які пройшли подібні випробування та розуміють один одного.

Фонд "Після Служби" пишається тим, що може забезпечувати такі творчі майстерні для ветеранів, де вони можуть розкрити свій творчий потенціал, знайти нові захоплення та знайомства. Це ще один спосіб, яким Фонд прагне підтримувати ветеранів у їх особистому розвитку та інтеграції в цивільне життя.

Більше інформації про майстер-класи від "Після Служби" в нашому творчому Телеграм-каналі

6 липня 2023
Донейт